Yakuplu barbaros cd. No 57, 34524 Beylikdüzü/istanbul

Haberler

28 Ağustos

Lojistik hizmetleri ihracatı 40 milyar dolara yükselecek

Lojistik ve taşımacılık sektörünün Türkiye'nin hizmet ihracatından aldığı pay her geçen yıl artarken, 2022'deki 90,5 milyar dolarlık hizmet ihracatının 36,6 milyar dolarlık kısmı bu sektör tarafından gerçekleştirildi. Lojistik ve taşımacılık sektörü hizmet ihracatının gelecek dönemde 40 milyar dolar seviyelerine ulaştırılması hedefleniyor.

Türkiye'de lojistik ve taşımacılık sektörünün hizmet ihracatından aldığı pay her geçen yıl artıyor. Ticaret Bakanlığının "Dış Ticaret Lojistiği" raporuna göre, kıtalar arasında bölgesel merkez olan ve Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu'nun geçiş koridoru üzerinde yer alan Türkiye, dünyanın en önemli lojistik üslerinden biri olabilecek konumda yer alıyor. Türkiye, sektördeki küresel gelişmelerden en çok ekonomik fayda sağlayacak ülkeler arasında değerlendiriliyor. Doğu-batı ve kuzey-güney ekseninde Türkiye'den geçen taşıma koridorları üzerinde lojistik hizmetlerin birleştirilmesi, ölçeklerin büyümesi ve intermodal taşımacılık (yüklerin birden fazla taşıma türüyle taşınması) için aktarma merkezleri oluşturulması, ülkenin küresel hedefleri arasında yer alıyor. Ülke, stratejik konumu bakımından geniş çapta dış ticaret hacmine sahip birçok pazara erişim sunuyor. Türkiye'nin Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya kolay erişim imkanı sağlayan avantajlı coğrafi konumu, bölgedeki taşımacılık faaliyetleri için bir üs işlevi görmesini sağlıyor.

Türkiye'de lojistik ve taşımacılık sektörünün hizmet ihracatından aldığı pay her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2022 yılında yapılan 90,5 milyar dolarlık hizmet ihracatının 36,6 milyar dolarlık kısmı, lojistik ve taşımacılık hizmetleri sektöründe gerçekleştirildi. Bu oran, lojistik sektörünün ülke açısından önemini ortaya koyuyor. Gelecek dönemde bu miktarın daha da artırılarak 40 milyar dolar seviyelerine ulaştırılması hedefleniyor. Söz konusu sektörün gelişiminde Bakanlık tarafından sağlanan desteklerin de büyük etkisi bulunuyor. Lojistik ve taşımacılık hizmetleri sektörüne 2022 sonuna kadar genel destekler kapsamında 2,7 milyon lira, Turquality Destek Programı kapsamında ise 447 milyon lira destek sağlandı. , 2022 yılında ihraç taşımaları için ilk sırada deniz yolu yer aldı. Toplam 254,2 milyar dolarlık ihracatın yüzde 59,1'i deniz yolu ile yapıldı. İkinci sırada yüzde 31 ile kara yolu, üçüncü sırada ise yüzde 8,1 ile hava yolu yer aldı, demir yolunun oranı yüzde 1 oldu. Diğer taşımaların payı ise yüzde 0,8 olarak belirlendi.

Etiketler Logistics Retail

2 Comments

İsmet İşcenkal

İhracatın yükselmesi cidden türkiyeyi iyi bir konuma getireceğini düşünüyorum

Cengiz aydın

Türkiye'nin lojistik ve taşımacılık sektöründeki hizmet ihracatındaki artış, ekonomik büyüme için olumlu bir sinyal. Stratejik konumuyla küresel alanda güçlenme potansiyeli taşıyor. Hedeflenen 40 milyar dolarlık seviye, ülkenin uluslararası ticaretteki rekabet avantajını artırabilir.

Sende bir yorum ekle